December 7, 2023

Usein matkustavat tietävät, että mikään ei pilaa matkaa enemmän kuin terveysongelmat. Varsinkin jos kyseessä ei ole tavallinen flunssa tai vatsavaivat, vaan jotain paljon vakavampaa. Terveysasiat ovat erittäin tärkeä osa matkan suunnittelua. Hyvän matkavakuutuksen ostamisen lisäksi erikoisvakuutuksia on saatavilla myös pitkäaikaiseen ulkomailla asumiseen, ja olisi myös erittäin järkevää tarkistaa, mitä rokotteita saatetaan tarvita matkustamiseen valitsemaasi kohteeseen.

Suosittuja matkustusalueita on useita ja Aasia on ottamassa johtoasemaa alhaisten hintojen ja mukavan ilmaston ansiosta. Yleensä tämä on varsin turvallinen paikka asua, mutta on olemassa useita sairauksia, jotka ovat melko laajalti levinneet ja vaarallisia länsimaisille, jotka eivät ole koskaan olleet kosketuksissa niihin. Joten jos matka-elämäntyylisi johtaa johonkin Aasian maahan, harkitse riskiä saada A-, B- tai lavantautitartunnat. Jos et ole rokotusten vastaisessa liikkeessä, varaa käynti lääkärillesi viikkoja ennen lähtöä ja tee rokotteet näitä tauteja vastaan ​​suojautuaksesi ulkomailla asuessasi. Ja tässä on joitain perustietoja hepatiitista ja lavantautista, joista voi olla hyötyä kaikille matkustajille.

Lavantauti

Lavantauti, joka tunnetaan myös nimellä lavantauti, [1] on yleinen maailmanlaajuinen bakteerisairaus, joka tarttuu saastuneen henkilön ulosteilla saastuneen ruoan tai veden nauttimisen kautta. Tämä sairaus tunnetaan myös nimellä mahakuume, vatsan lavantauti, infantiili remittenttikuume, hidas kuume tai hermokuume. Lavantautia aiheuttavat bakteerit voivat levitä huonojen hygieniatottumusten ja julkisten sanitaatioolosuhteiden kautta ja joskus myös ulosteesta ruokkivien lentävien hyönteisten kautta. Taudille on tyypillistä hitaasti etenevä jopa korkea kuume, runsas hikoilu ja maha-suolikanavan tulehdus. Harvemmin voi ilmaantua tasaisia, ruusunvärisiä pisteitä.

Lisensoituja rokotteita on kaksi: oraalinen rokote ja ruiskeena annettava lavantautipolysakkaridirokote. Molemmat takaavat suojan. Tehostehoitoa suositellaan viiden vuoden välein suun kautta annettavalle rokotteelle ja joka toinen vuosi injektiomuodolle.

B-hepatiitti

B-hepatiitti on tartuntatauti, joka tunnettiin alun perin “seerumihepatiittina”, joka on melko yleinen Aasiassa, Afrikassa ja Kiinassa. Akuutti sairaus aiheuttaa maksatulehdusta, oksentelua, keltaisuutta (ihon kellertävää pigmenttiä) ja joskus jopa kuoleman. Tämä sairaus alkaa yleensä yleisellä huonolla terveydellä, ruokahaluttomuudella, pahoinvointilla, oksentamisella, kehon särkyillä, lievällä kuumeella ja tummalla virtsalla.

Hepatiitti B -virustartunnan ehkäisyyn on kehitetty useita rokotteita, jotka ovat erittäin suosittuja ja saatavilla kaikilla rokotusklinikalla. Onneksi B-hepatiitti ei leviä veden ja ruoan kautta, joten sen estämiseksi muista välttää turvatonta seksiä ja neulojen uudelleenkäyttöä.

Hepatiitti A

Hepatiitti A tai tarttuva hepatiitti on akuutti maksan tartuntatauti. Kehitysmaissa ja alueilla, joilla hygieniastandardit ovat huonot, tämän viruksen tartunnan ilmaantuvuus on erittäin korkea, koska se leviää veden ja ruoan kautta. Hepatiitti A -infektion varhaiset oireet voidaan sekoittaa influenssaan (väsymys, kuume, pahoinvointi), mutta joskus oireita ei voi olla ollenkaan.

Rokote

Injektoitava rokote antaa suojan yli 95 % yli 20 vuoden ajan. Se sisältää inaktivoitua hepatiitti A -virusta, joka tarjoaa aktiivisen immuniteetin tulevia infektioita vastaan. Jos valitset elämän matkustamisen ja aiot elää elämäsi matkoilla ja tutkia tutkimattomia polkuja, merkitse kirjanmerkkeihin Center for Disease Control and Prevention (CDC), josta löydät täydelliset tiedot tarvittavista rokotteista mihin tahansa maailman maahan. Ole vastuullinen ja matkusta turvallisesti!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *