October 4, 2023
Raaka munanvalkuainen tehokas hoito

Kun olin teini, täytin lasikannuun kiehuvaa vettä ja kannu räjähti. Osa kuumasta vedestä valui reisilleni, ja ennen kuin rakkuloita ehti ilmestyä, äitini viipaloi tomaatteja ja hieroi niitä iholleni. Rakkulat eivät koskaan toteutuneet. Minulla ei ole tieteellistä selitystä sille. En edes tiedä, olivatko tomaatit todellinen parannuskeino vai olivatko ihoni roiskeet liian vähän ja pieniä aiheuttamaan todellista haittaa. Ei koskaan ollut toista tai kolmatta tapausta selvittääkseen, toimiiko se uudelleen, koska en koskaan enää koskaan täyttänyt lasikannuja kiehuvalla vedellä. Koskaan. Opin läksyni ja opin sen hyvin.

Muistin sen tapauksen, kun sain sähköpostin munanvalkuaisista ihon palovammojen hoidossa. Sähköpostin mukaan.

Nuori mies, joka kasteli nurmikkoaan ja pensaita torjunta-aineilla, halusi tarkistaa tynnyrin sisällön nähdäkseen, kuinka paljon torjunta-ainetta siinä oli jäljellä. Hän nosti kannen ja sytytti sytyttimensä; höyryt tulehtuivat ja nielaisivat hänet. Hän hyppäsi kuorma-autostaan huutaen. Hänen naapurinsa tuli ulos talostaan tusinan kananmunan kanssa huutaen, tuo minulle munia. Hän rikkoi ne erottamalla valkuaiset keltuaisista.

Naapurin nainen auttoi häntä levittämään valkuaisaineita nuoren miehen kasvoille. Ambulanssin saapuessa ja kun ambulanssi näki nuoren miehen, he kysyivät, kuka tämän oli tehnyt. Kaikki osoittivat vastuussa olevaa rouvaa. He onnittelivat häntä ja sanoivat: “Olet pelastanut hänen kasvonsa.” Kesän loppuun mennessä nuori mies toi naiselle kiitokseksi ruusukimpun. Hänen kasvonsa olivat kuin vauvan iho.

Sähköpostissa väitettiin myös, että munanvalkuaisten käyttö ihon palovammojen hoidossa on osa palomiesten ensiapukoulutusta. ”Ensiapu koostuu kylmän veden suihkuttamisesta vaurioituneelle alueelle, kunnes lämpö vähenee ja ihokerrosten polttaminen lakkaa. Levitä sitten munanvalkuaista vaurioituneelle alueelle.” Innostuin ja aloin selailla netistä lisätietoja. Ensinnäkin ihossa on palovammoja.

Ensimmäisen asteen palovamma

Vähiten vakavat palovammat ovat ne, joissa vain ihon ulompi kerros palaa, mutta ei kokonaan. Iho on yleensä punainen, turvotusta ja joskus kipua.

Toisen asteen palovamma

Kun ensimmäinen ihokerros on palanut läpi ja myös toinen ihokerros (dermis) on palanut, vammaa kutsutaan toisen asteen palovammoksi. Rakkulat kehittyvät ja iho saa voimakkaasti punoittavan, täplän ilmeen. Toisen asteen palovammat aiheuttavat voimakasta kipua ja turvotusta.

Kolmannen asteen palovamma

Vakavimmat palovammat kattavat kaikki ihon kerrokset ja aiheuttavat pysyviä kudosvaurioita. Rasva, lihakset ja jopa luut voivat vaikuttaa. Alueet voivat olla hiiltyneet mustia tai näyttää kuivilta ja valkoisilta.

Ensiapua voidaan antaa ensimmäisen asteen palovammoihin ja joihinkin toisen asteen palovammoihin. Mutta kolmannen asteen palovammat vaativat vakavaa lääkärinhoitoa. Katson taaksepäin kannun ja kiehuvan veden tapausta ja ymmärrän, että pahimmillaan minulla oli toisen asteen palovamma. Suoraan jääkaapista otetut viipaloidut tomaatit jäähdyttivät sairastuneita alueita, joten kipua ei ollut eikä rakkuloita muodostunut. Mitä tulee sähköpostiin, siinä ei ollut kuvausta miehen palovammojen vakavuudesta. Snopesin mukaan.

Muuhun sähköpostiin liittyen palomiehiä ei opastettu osana koulutustaan hoitamaan palovammoja munanvalkuaisella. Sen sijaan he oppivat paikan päällä ensiapumenettelyjä, jotka enimmäkseen pitävät hengitystiet auki, alentavat palaneiden alueiden lämpötilaa ja luovuttavat sitten palovammoja lääkintäalan ammattilaisille.

Se, että palomiehiä ei opeteta lyömään palovammojen uhreja albumiinilla, ei kuitenkaan tarkoita, etteikö täsmälleen tämän hoidon tarjoaminen olisi ollut jossain määrin suositeltua käytäntöä. Saimme havaintoja vuosisadan vaihteen lääketieteellisissä lehdissä, joissa kannatettiin munanvalkuaisen käyttöä pienissä palovammoissa. Nyt myönnettiin, että suurin osa havainnoista edisti tällaista käyttöä tapana suojata loukkaantuneita alueita kontaminaatiolta, mutta myös ehdotettiin, että tämän aineen käyttö poistaisi vamman aiheuttaman kivun.

Lyhyesti sanottuna, ennen kuin uskot kaikkeen, mikä saapuu postilaatikkoosi, ristiin ja tarkista kaikki väitteet. Loppujen lopuksi, kuten kaikki, parhaat ensiapuhoidot alkavat tietoihin perustuvista toimista.