December 7, 2023

Milloin tarvitsen hoitoa kantapääkipuun?

Kantapääkipu ei ole normaalia. Se on merkki ongelmasta jossain luissa, lihaksissa, nivelsiteissä ja jänteissä, jotka muodostavat jalkasi takaosan, ja se vaatii nopeaa huomiota.

Kantapääkipu voi olla jatkuvaa tai satunnaista, ja se voi alkaa ilman selvää laukaisutapahtumaa. Aina on parasta ottaa selvää taustalla olevasta ongelmasta ja saada apua nyt sen sijaan, että riskeerata pitkäaikaisia vahinkoja.

Mikä aiheuttaa kantapään kipua?

Yleisimpiä syitä ovat:

Plantar fasciitis

Plantaarifaskiitti on tulehduksellinen tila, joka vaikuttaa jalkapohjan faskiaan, paksuun, kuitumaiseen kudokseen, joka peittää jalkapohjan sisäpohjat. Tämä tila kehittyy stressin vuoksi, joka voi johtua liiallisesta harjoituksesta, ylimääräisestä painosta tai muista lähteistä.

Plantar fasciitis aiheuttaa tyypillisesti terävää, äkillistä kantapääkipua jalan pohjassa. Yleensä kipu huipentuu ensimmäisillä askeleillasi joka päivä. Se heikkenee aktiivisuuden myötä ja palaa sitten pitkän tauon jälkeen. Plantar fasciitis on ylivoimaisesti yleisin syy kantapääkipuun aikuisilla.

Akillesjännetulehdus

Akillesjänteen tulehdus on vakava jännetulehdus akillesjänteessä. Jänne on erittäin kestävä, mutta urheilijoille voi kehittyä tämä sairaus liikakäytön vuoksi, kuten pitkien matkojen juoksemisen tai pitkiä aikoja harjoittamisen vuoksi.

Akillesjännetulehdus aiheuttaa vakavaa kipua kantapään takaosassa, ja se on yleensä pahempi harjoituksen jälkeen.

Severin tauti

Severin tauti on yleisin syy nuorten kantapääkipuun. Sitä esiintyy usein iäkkäillä pojilla ja iäkkäillä tytöillä ja voi esiintyä myös teini-ikäisillä.

Severin tauti on yleisin fyysisesti aktiivisilla nuorilla. Se tapahtuu, koska kantapään luu päättyy kasvamaan ennen akillesjännettä. Tämä aiheuttaa jännitteitä ja kipua, joita yleensä pahentaa fyysinen aktiivisuus.

Kantapääkivulle on myös muita syitä, mukaan lukien luunmurtumat, bursiitti ja kantapään kannut. Kaikki kantapääkivut syistä riippumatta tarvitsevat lääkärin hoitoa.

Miten hoidat kantapään kipuja?

Suorittaa hellävaraisen tutkimuksen ja voi käyttää paikan päällä olevia digitaalisia röntgensäteitä ja ultraääntä löytääkseen taustalla olevat vauriot. Sitten hän määrää kivunlievitys- ja palautumissuunnitelman.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *