October 4, 2023
Hajuvesipullot

Puhallettu lasi, hyvin vanha tekniikka, on vanhin käsityöstä. Sanotaan, että muinaiset egyptiläiset olivat lasinvalmistustekniikoiden alkuperäisiä keksijöitä. Metallurgian ja fajanssin tuotanto auttoi myöhemmin paljon lasin valmistuksessa. Varhaisin meille tunnettu egyptiläinen lasi oli pienten helmien ja riipuksien muodossa, jotka löydettiin 3. vuosituhannelta eKr.

Tuolloin lasia valmistettiin sulattamalla kvartsihiekkaa, kalkkia ja soodaa. Kuumennetun soodan ja kuuman hiekan vuorovaikutuksessa muodostui läpinäkyvä virtaava neste, jonka annettiin sitten jäähtyä muodostaen lasia. Ensimmäiset lasiastiat ilmestyivät Egyptissä 2. vuosituhannen puolivälissä eKr. Ne valmistettiin mudasta ja hiekasta tehdylle ytimelle muovaustekniikalla astian sisustuksen muotoon.

Sitten ydin upotettiin viskoosiseen sulaan lasiin. Kun astia oli jäähtynyt, ydin oli raaputtava pois. Tuolloin lasia pidettiin keinotekoisena puolijalokivenä ja se oli kallis uutuusmateriaali, luultavasti aristokratialla ei ollut lasipajoja, koska se oli kuninkaallinen monopoli. Kuninkaallisen vallan heikkeneminen Uuden kuningaskunnan päätyttyä pysäytti lasintuotannon joksikin aikaa.

Vasta kreikkalais-roomalaisella kaudella syntyi uusia egyptiläisiä lasikeskuksia hellenistisiin Aleksandrian ja Naokratiksen kaupunkeihin. Vallankumouksellinen lasinpuhalluksen keksintö tapahtui luultavasti Syyriassa 1. vuosisadalla eKr., vaikka tekniikka saavutettiin Aleksandriaan vasta seuraavan vuosisadan jälkipuoliskolla, jolloin roomalaiset ottivat sen käyttöön.

Uusi löytö lisäsi laajasti tuotantoa ja lasi lakkasi olemasta harvinaisuus tai ylemmän luokan etuoikeus. Puhalletut lasiastiat luotiin kiinnittämällä pala sulaa lasia puhallusputken toiseen päähän ja johtamalla toisesta päästä paineilmaa putkeen. Tämä tehtiin suupuhalluksella. Siinä vaiheessa alkoi taito muuttaa houkuttelevia muotoja. Sitten se leikattiin kuparipyörällä ja hiottiin hiomajauheella.

Kun astia oli saanut muotonsa, koristeita lisättiin nipistämällä kuumaa lasia, lisäämällä siihen kahvoja tai muita ominaisuuksia ja muuttamalla yksinkertaisia suoria kuvioita monimutkaisemmiksi. Värjäyksen ja käsinmaalauksen jälkeen pullot laitettiin uuniin, jossa oli erittäin korkea lämpötila, jotta lasin väri muuttui pysyväksi.

Sen jälkeen pullot piti jättää ulos jäähtymään. Sitten he olivat valmiita. Nykyään puhallettuja lasituotteita valmistetaan edelleen samalla tavalla kuin muinaiset esi-isämme tekivät niitä. Siinä ei käytetä mitään lisävarusteita, vaan 7000 vuotta sitten käytetyt hyvin alkeelliset työkalut ja egyptiläisten käsityöläisten kultaiset sormet.